Hoe is het te verkopen in deze tijd om 1,5 miljoen euro uit te geven aan een afvalbrengstation, terwijl je bezuinigt op Sport, Zorg en Groen.

Gisteravond werd duidelijk dat de huidige coalitie van CDA, GroenLinks, D66, GGS onder het mom van wat zijn we duurzaam dit bedrag ter plekke uitgaf. Waarbij de wethouder nog aangaf dat de verwarmde hellingbaan niet in dit bedrag is inbegrepen, maar dat hij wel verwachtte dat de aanbesteding lager zou uitvallen. En anders, wordt het glijden in de winter op de Schans. Misschien een andere bron van inkomsten ski/rodelbaan!

 

Met suggesties van DSN om met concrete plannen voor de verhuur van de ruimte onder het afvalbrengstation te komen, werd niet ingegaan. Dat zou wel komen als het verhoogde bordes er staat, zei de wethouder. Hoe zakelijk ben je dan? Er zijn volgens DSN voldoende mogelijkheden onder het bordes, van kantoorruimte voor RMN tot ruimte voor opslag  van de gemeentewerf, die nu op de op de Eng is. Dan maak je de ruimte op de Eng vrij voor de natuur en ben je als gemeente ook zorgvuldig met het omgaan met gelden van de inwoners van Soest.

Er werd in de raadszaal met verbazing gereageerd op de mededeling van de wethouder dat er per jaar ruim een ton wordt verdiend door het scheiden van afval door de inwoners van Soest. Dit geld wordt voor het eventuele tekort van het afvalbrengstation ingezet. Verbazingwekkend. Ook de parkeerproblematiek van Spullenhulp is niet in het plan verwerkt. Waarom bestaat de raad dan eigenlijk nog!

 

Ingrid Koomen-Beerman van DSN: “Afval heeft waarde, dus de afvalstoffenheffing kan omlaag. Er is enorm gespaard in deze egalisatiereserve (potje voor afval/reiniging). De afvalstoffenheffing is dus al die tijd veel te hoog geweest. Deze kan omlaag, vooral omdat er steeds meer geld met afval wordt gemaakt (100.000 euro per jaar!). Als DSN zeggen wij terug naar de tekentafel en  betrek de parkeerproblematiek en de gemeentewerf erbij!”