Dinsdagavond 8 april heeft informateur Ralph de Vries zijn advies uitgebracht over de collegevorming Soest 2014-2018. Wat een teleurstelling! Hij gaat voor een college van D66, CDA, VVD en Soest2002 …  Dat is niet goed voor Soest, maar dat zal Ralph een zorg zijn. Hij heeft voor zijn rapport een geheel verzorgd weekend voor 2 in het Hilton Soesterduinen ontvangen. Formateur Marius Keij (van D66 Zeist) mag de gesprekken met de gedachte wethouders gaan voeren over bespreekpunten en breekpunten. Natuurlijk zullen Yvonne Kemmerling (D66), Jannelies van Berkel (CDA), Janne Pijnenborg (Soest 2002) en Peter van der Torre (VVD) allemaal water bij de wijn doen nu het om het pluche gaat. Maar hoe zit het met de betrouwbaarheid en de geloofwaardigheid? Waar zijn ineens de verkiezingsbeloften gebleven?  En hoe zit het met de uitkomst van de verkiezingen? Want als je goed kijkt, hebben de inwoners van Soest o.m. gekozen vóór groen, vóór bestuurlijke vernieuwing, tégen een tunnelbak, tégen het bouwen buiten de rode contouren en tégen nieuwbouw van een sociaal cultureel centrum op het evenemententerrein in Soesterberg.

 

D66 begon al met zand in de ogen strooien voor de verkiezingen: tijdens het Radio Soest lijsttrekkersdebat zei lijsttrekker Rolf Jan Sielcken tégen een tunnel bij Soest-Zuid te zijn. De volgende dag mailde hij naar de raadscollega’s dat hij iets te voorbarig was geweest …. D66 was alleen tegen een tunnel als die meer dan 16 miljoen euro gaat kosten! Dit bericht bereikte de kiezers niet…

CDA was voor de verkiezingen ineens erg groen, maar heeft dat in de afgelopen regeerperiode 2010-2014 absoluut niet laten blijken (Jannelies van Berkel was erg voor het groene kernkwaliteitenplan, waardoor op dit moment veel monumentale bomen gekapt en heesters/hagen gesloopt worden. Aan haar hebben we dus de kaalslag in Soest te danken!)

VVD heeft in de afgelopen vier jaar absoluut geen constructieve rol gespeeld; de partij voelde zich sinds collegevorming 2010 ‘gepasseerd en geschoffeerd’ en heeft die rol vier jaar lang ingenomen. Bestuurlijke vernieuwing kwam niet voor in het VVD-woordenboek, maar voor de macht is kennelijk alles bespreekbaar. ‘Den Haag’ heeft hetzelfde kunstje vertoond bij de laatste verkiezingen en iedereen weet wat dát voor de verkiezingsbeloftes betekend heeft….

Soest2002 is de partij die het bouwen buiten de rode contouren aanhangt. Bij deze collegepartner is o.a. het groen van Soest & Soesterberg dus niet zeker!  Daarnaast houdt deze partij niet van ‘burgerparticipatie’ en ‘bestuurlijke vernieuwing’ …. dat soort fratsen houdt allemaal maar op en leidt tot besluiteloosheid. Een rondweg meer of minder of een tunnelbak van tig miljoen euro – het maakt de partij niet uit, zolang ze maar in het pluche zit. Lijsttrekker en gedacht-wethouder Janne Pijnenborg is de ‘excuus-truus’ van de partij: zij wordt enerzijds gedekt door de ouwe mannen van de partij, anderzijds verontschuldigd door het D66verleden van haar moeder en voormalig-wethouder Mieke Swinkels. Een spagaat doet pijn in het kruis, Janne, denk daar goed aan als je deze post accepteert voor de komende vier jaar!

 

Voor ons, Democraten Soest Natuurlijk, breekt met deze coalitie een tijd aan vol uitdagingen en kansen. Uitdagingen in de zin van laten zien hoe wij met Soest verder willen en wat ons het beste lijkt voor ons dorp; kansen in de betekenis van mogelijkheden die zich de komende vier jaar zullen voordoen om ons idee over ‘bestuurlijke vernieuwing’, ‘burgerparticipatie’ en ‘samen spelen, samen delen’ vorm te geven. We zullen constructief-kritisch ons geluid laten horen – en daarmee de stem van 907 Soesters.  Praat mee, denk mee en doe mee. Wij zijn er voor u – dus laat van u horen!