Dinsdagavond 28 oktober is in het televisieprogramma ‘Opgelicht’ aandacht besteed aan het lek van DigiD. Bij 24 gemeenten zou de computer bijna een jaar hebben opengestaan voor hackers. En bij 12 gemeenten zouden computercriminelen via de gemeentelijke site hebben kunnen doordringen tot de inlogcodes van honderdduizenden Nederlanders.

De naam van de gemeente Soest wordt in ‘Opgelicht’ genoemd als een van de 24 gemeenten waar de wachtwoorden niet of onvoldoende waren aangepast.

 

Gisteravond heeft burgemeester Rob Metz de raadsleden per mail over de uitzending geïnformeerd. Daarin staat onder meer te lezen dat Soest geen standaard wachtwoorden gebruikt om in te loggen op de website. Het is op dit moment echter onbekend of Soest tot de groep van 12 gemeenten behoort waar sprake was van het beveiligingsdefect. “De informatie die in het programma ‘Opgelicht’ werd gegeven, is te fragmentarisch om een helder beeld te krijgen wat er daadwerkelijk aan de hand zou kunnen zijn geweest met onze website. We zullen hier de komende dagen met de grootste urgentie  verder onderzoek naar doen en u binnen een week nadere informatie geven over onze positie”, aldus de mail.

 

Als DSN zullen we deze kwestie nauwlettend in de gaten houden.