Na de discussie in de Soester raad over de opvang van vluchtelingen in Soest en Soesterberg, was er vorige week woensdag (14 oktober) een informatiebijeenkomst over vluchtelingenopvang in het Casino in Soesterberg. Daar vertelden Jeanet Helder (COA), Koos Jansen (burgemeester Zeist) en Rob Metz (burgemeester Soest) aan de toegestroomde Soesterbergers over de oplossing die de drie partijen met elkaar gevonden hebben:

–     Huisvesting 150 personen in gezinssamenstelling in het legeringsgebouw/officiershotel.

Start: zeer snel.

–     Noodopvang 300 personen in een hal van het voormalig Militair Luchtvaartmuseum. Start: snel.

–     Opvang van maximaal 200 personen in gezinssamenstelling in units op het terrein. Start: onbekend (er zijn momenteel namelijk geen units/paviljoens leverbaar).

 

De vluchtelingenopvang is gepland voor een periode van 2 x 1,5 jaar. Na 1 jaar wordt gestart met een evaluatie, waarna door beide gemeenteraden een besluit genomen moet worden over een verlenging van nog eens 1,5 jaar. Einddatum van de opvang bij het voormalig militair museum is hoe dan ook maart 2019 vanwege bindende afspraken in het kader van Hart van de Heuvelrug.

 

Er is toegezegd dat COA, Soest en Zeist regelmatig een bijeenkomst zullen organiseren met o.a. bewoners en ondernemers, waar ook beide burgemeesters aanwezig zullen zijn.

 

Tevens werd duidelijk dat momenteel de mogelijkheid wordt onderzocht van een wijkinlooppunt op de Kampweg, waar bewoners en andere belanghebbenden terechtkunnen met vragen, problemen en/of opmerkingen n.a.v. de vluchtelingenopvang.

 

[RTV ZEIST]

In het kader van de vluchtelingenopvang was DSN-fractievoorzitter Gastelaars vervolgens zaterdag 17 oktober te gast bij RTV Slotstad (de lokale omroep voor Zeist en Bunnik). Daar vonden gesprekken plaats met Zeister vrijwilligers en vertegenwoordigers van de lokale politiek.

slotstad 3 soesterberg 3