Terwijl burgemeester en wethouders (VVD, D66, CDA en Soest2002) gisteravond een witte anjer droegen in het kader van Veteranendag, maakten de raadsfracties overduidelijk de Regenboogvlag op internationale Coming Out dag niet te willen hijsen. Dit zou symboolpolitiek zijn!

 

Het is kort gezegd de uitkomst van de behandeling gisteravond van het initiatiefvoorstel dat was ingediend door DSN en GroenLinks. Laatstgenoemde twee partijen pleitten juist vóór de Regenboogvlag, omdat de overheid daarmee in deze tijd van toenemende intolerantie en (sociale) onveiligheid een overduidelijk statement kan maken: in Soest zijn wij niet gediend van discriminatie! Iedere inwoner ongeacht geslacht, ras, geloof of seksuele voorkeur moet zich hier veilig voelen – op straat, in de wijk waar hij of zij woont, op school, in de sportvereniging, in de kroeg of waar dan ook. En met de Regenboogvlag kun je een zichtbare steun in de rug geven van de homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender (LHBT) inwoners en alle anderen die dat nodig hebben.

 

Onze opvatting werd dus niet gedeeld door de andere partijen. Want, zo werd er gesteld, als je voor de LHBT’ers een vlag uithangt, dan moet je dat ook doen voor bijv. de dag van de Duurzaamheid, Wereldkankerdag, Dierendag en zelfs voor Lepradag (voorstel van GGS!). Het maakt meer dan duidelijk dat solidariteit en steun voor LHBT’ers door de meeste alleen op papier beleden wordt.