18 januari 2017-
De allereerste Regenboogpluim is vanavond uitgereikt aan Yolande Gastelaars, gemeenteraadslid in Soest voor de lokale partij Democraten Soest Natuurlijk (DSN) voor haar inzet voor LHBT’ers in Soest. In haar eigen huis werd ze feestelijk overvallen door een delegatie van het bestuur van COC Midden-Nederland die de prijs jaarlijks uitreikt. De onderscheiding is bedoeld voor personen of organisaties die zich buitengewoon hebben ingezet voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT) in de regio Midden Nederland.

In het bijzijn van enkele partijgenoten werd de allereerste Regenboogpluim van COC Midden-Nederland overhandigd aan Yolande Gastelaars. Deze bijzondere prijs wordt vanaf dit jaar jaarlijks uitgereikt op de verjaardag van COC Midden-Nederland (18 januari). Het raadslid uit Soest ontvangt de pluim, omdat zij zich het afgelopen jaar op buitengewone wijze heeft ingezet voor de belangen voor LHBT’ers in de gemeente Soest.

Na een oproep van belangenbehartiger COC Midden-Nederland in mei 2016 met het verzoek om op Coming-Out Dag de regenboogvlag te hijsen, kwam Gastelaars in actie. Ze nam initiatief voor een motie in de raad van de gemeente Soest, maar die kreeg tot haar grote teleurstelling geen meerderheid. Ze liet het hierbij niet zitten en schreef een andere motie voor een verkenning naar de noodzaak van gemeentelijk LHBT-beleid. Deze motie werd aangenomen en inmiddels is een gemeenteavond over dit onderwerp in voorbereiding.

Vicevoorzitter Simon Timmerman overhandigde de Regenboogpluim. “Deze pluim hebben we in het leven geroepen om ook te kunnen vieren als er dingen goed gaan of als er stappen vooruit worden gezet. Yolande verdient deze pluim omdat ze na een eerste teleurstelling om het niet hijsen van de regenboogvlag onverminderd door ging om het onderwerp op de agenda te krijgen. En met succes! LHBT staat op de politieke agenda, een verkenning naar de noodzaak van gemeentelijk beleid is gestart en een thema avond staat op de planning. Juist in kleinere gemeenten als Soest is het zo belangrijk dat dit onderwerp, voor sommigen erg gevoelig, de aandacht krijgt die het nodig heeft. Voorvechters als Yolande zijn van groot belang, kunnen verschil maken en zien wij als een waardevolle samenwerkingspartner”, aldus Timmerman. Gastelaars was zichtbaar verrast en zeer vereerd om de prijs te mogen ontvangen.

Avond samenleving over LHBT
Donderdag 16 februari a.s. staat in Soest de avond Samenleving in het teken van de Soester LHBT’ers. Hoe staat het met de acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in deze gemeente en wat is er (nog) nodig om de acceptatie te bevorderen? Wat doen inwoners zelf? Wat doen organisaties op dit gebied? Wat verwachten zij daarbij van de gemeente, op welke manier en in welke vorm? Het is de bedoeling dat al deze vragen de revue passeren tijdens een actieve avond. De inbreng tijdens de avond vormt uiteindelijk de basis voor een LHBT-beleidsvoorstel waarover de raad later dit jaar in gesprek zal gaan. De avond wordt gehouden in het gemeentehuis en begint om 19.30 uur.
Yolande-Gastelaars-1