De gemeenteraad heeft gisteravond besloten om het afsteken van vuurwerk in heel Soest te verbieden. Soest is de eerste gemeente in de provincie Utrecht die een vuurwerkverbod invoert en de raad loopt daarmee vooruit op de invoering van het landelijk vuurwerkverbod.

DSN is blij met dit besluit, hoewel we ons realiseren dat handhaving lastig zal worden. ‘In voorgaande jaren, toen het afsteken van vuurwerk op oudjaarsavond was toegestaan, begon het knallen ook al in november’, aldus fractievoorzitter Yolande Gastelaars. ‘Toen lukte het ook niet om te handhaven, dus wat dat betreft maken we ons ook helemaal geen illusies. Maar met dit verbod geven we nu wél het signaal af dat vuurwerk niet langer gewenst is voor mens, dier en milieu! En daarin staan we niet alleen, heel veel mensen hebben meer dan genoeg van die steeds zwaardere vuurwerkbommen die afgestoken worden. Bovendien moet je de luchtvervuiling door vuurwerk in deze tijd van corona ook niet willen; corona is een luchtweginfectie, mensen liggen niet voor niets aan de beademing, longen raken beschadigd en mensen blijven benauwd.’

[Foto door Ali Müftüoğulları via Pexels]

Op zoek naar een eigen Soester traditie

Overigens is het niet zo, dat we nu vinden dat Oud & Nieuw verstoken moet blijven van een traditie en in die zin ligt er een mooie uitdaging vóór ons: namelijk het vinden van een eigen Soester gebruik, die leuk en uitdagend genoeg is om naar uit te kijken, maar géén overlast geeft of schade veroorzaakt. Gastelaars: ‘Er zijn tal van landen die bij de jaarwisseling geen vuurwerk afsteken, maar een geheel eigen traditie hebben. Onder het mom van ‘scherven brengen geluk’ gooien de Denen bijvoorbeeld rond middernacht servies in de tuinen van de buren, de Grieken hangen een enorme bos uien aan de voordeur, in Thailand vieren ze de jaarwisseling met een watergevecht, in Estland eten ze 12 gerechten op oudjaarsdag en de Spanjaarden eten traditiegetrouw twaalf druiven als de klok 12 uur slaat. Hoe leuk zou het zijn als Soest ook zoiets eigens zou ontwikkelen …?’